klart.se

Tillit

2012-05-07

Vi drar igång veckan hårt, mer ett viktigt värdeord, tillit. Mest för att jag har fått många kommentarer om det på sistone, vilket fått mig att fundera. Och också för att betona varför det är viktigt och finns i min TTT-metod. Jag har i olika hundsammanhang den sista tiden fått kommentarer som:

- Ja men jag kände att jag måste lita på dig.....etc.

- Jag litar på dig / att du......etc.

- Jag tror på dig när / för att....etc.

Att tro (eller lita) på något och hålla fast vid det, är grundläggande när man ska jobba med beteenden. Det gäller båda människor och hundar. När vi gör det, blir vi tydliga både inför oss själva och därför också för hunden. Vi får "en plan" (som arga snickaren...hahaha) som skapar struktur och konsekvens. Det är oftast den som saknats. Jag tror också att det är en av anledningarna till varför de hundägare som jobbar med mig, får så snabba resultat. Resultaten ger dem kvittot på att de gör rätt, tilliten till det egna handlandet ökar och därmed är processen igång. Människan måste lita på sin förmåga att förändra OCH (!) på hundens förmåga att förändra sig.

Tydlighet

Tillit

Tålamod

Har jag konkreta exempel? Javisst, dagsfärska dessutom! *L* En hundägare hamnade på stan (i centrum) med sin hund idag. Det gick galant när vi var klara. Detta trots att jag hörde hennes puls från den andra bilen när vi åkte ner ;o). En annan hundägare gjorde sitt examensprov idag, med att bland annat låta sin hund (liten terrier) konfrontera en okänd Dogue de Bordeaux (stor!!) , inomhus. Med mycket väl godkänt i betyg! Då handlar det om att lita till sin egen förmåga och tala om för sin hund, att jag litar på dig också = team work när det är som bäst. Jag då? Jag vill mest gråta för att dom har gjort så enormt stora framsteg  <3

Men handen på hjärtat hörni, hur är det med den egna tilliten egentligen?

Litar ni och tror på er själva?

Annars kan man ju inte begära att någon annan heller ska göra det....

Jobba med det den här veckan :o)

Antal kommentarer: 9

2012-05-07 20:08:21 - Bra synpunkter

Ett problem med just tillit är annars de som har för mycket av den varan.. jag tänker på de som har sina (oftast stora) hundar lösa på stan/offentliga platser bara för att visa upp för alla just hur mycket man kan lita på just deras hundar..
Eftersom 99% av dem inte alls klarar att hantera sin lösgående hund utan istället mest sprider skräck hos folk som tydligt uppfattar just avsaknaden av tillit i deras samspel, så gör det snarare att folk mister förtroendet till hundar i allmänhet och hundägare i synnerhet.

Har du någon uppfattning om varför det i de flesta hundägares huvuden råder en sådan snedvriden bild av vad just tillit mellan hund och människa innefattar?

2012-05-07 20:16:35 - Mija

Tack för klokt och beskrivande inlägg :) Ja, jag har absolut en uppfattning om det (säkerligen också du): Därför att det har ingenting med tillit att göra, utan handlar bara en stor brist på självinsikt! Den snedvridna bilden är/blir snedvriden just för att man saknar kunskaper/insikter om hur relationen till hunden ska se ut, och hur man på rätt sätt kommunicerar med sin hund (Lite som barnuppfostran på 70-talet *L*):D

Tack igen för ett engagerande inlägg!

2012-05-07 20:20:04 - Mija

Kontentan av kommentaren ovan är alltså:
Man saknar ett grundläggande fungerande ledarskap.

Jag kände att jag blev så engagerad och därmed kanske lite luddig :P

2012-05-07 21:47:06 - Thomas

va bra skrivet mija......tycker du formulerar dig så bra, tycker du skall skriva din bok.......(flower)

2012-05-07 22:56:52 - Jaha

så det har inget att göra med att hjärnan sitter snett/bak och fram på vissa hundägare då..?! :D

Tack för svar. Och ja, det är såklart många olika delar som hänger ihop i ett väl fungerande ledarska - särskilt med hundar. Och med tanke på hundars/djurs naturligt medfödda instinkter så känns det ju också därför särskilt surt att människor ska ha så svårt att få ihop till lite självinsikt..
Varför så många hundägare så gärna vill påvisa hur mycket tillit de har till sig själva i sitt ledarskap till hunden förblir dock en stor gåta. Jag menar, har man inte insikten om sin brist på kommunikation med sin hund samt hur det uppfattas av andra, så borde man ju skaffat en minigris och stannat hemma i köket eller hur??

2012-05-07 23:14:33 - Mija

Hahahaha, ja jag instämmer i båda påståendena, om hjärnan och minigrisen.
Men om vi bortser från faktumet hundägare eller ej:
Så är väl bristen på självinsikt ett problem även inom andra områden??
Dock inte för dig och mig, utan det här gäller ju bara "dom andra, dom som inte begriper" ;)

Tack igen :D

2012-05-08 17:39:28 - Karin

Vill bara säga att man inte ska underskatta en minigris heller! Även den kräver sitt;)

2012-05-08 18:16:59 - Mija

Sant Karin! Vi ska på intet sätt förringa bondgårdens djurs krav på skötsel. Fråga djurkyddet......hrm hrm.
:P

2012-05-08 19:41:11 - Mamma

Just det! Fråga djurskyddet!;)
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)