klart.se

Kommunikation x 3

2009-09-05

Hundkommunikation:

Kommunikation är viktigt när man skapar en relation. Kommunikation blir ännu viktigare när man utbildar en vårdhund. I det jobbet handlar det om att ha en trevägskommunikation;  fokus på den vi möter, och en avstämning med hunden att den är klar över vad som förväntas, förmedla stöd och en möjlighet för hunden att signalera  t.ex. tröttthet. Det gör att hunden måste ha en väldigt klar struktur och mycket ordning och reda i sitt hela liv, för att kunna ges frihet i dialogen med sin förare. Allt för att vi ska kunna "prata" med dom med hjälp av små och omärkbara signaler. En bra dialog utmärks ju av att båda parter känner att man dels pratar själv, men också att man blir lyssnad på. Det är utmaningen, att ge hunden utrymme utan att den tar över. Det ställer stora krav på tydlighet.

Mega gav ett roligt exempel på det i morse. Vi går alltid upp i skogen på morgonen. Hundarna är lösa och springer först och Mega är den som  alltid är snabbast, men i morse stannade hon vid äppelträdet. Hon tittade uppfodrande på mig och jag valde att "lyssna" på henne.  Hon ställde sig på bakbenen och markerade med nosen att det fanns äpplen i trädet, men jag såg inga. Hon såg på mig att jag försökte och bytte plats och markerade på nytt. Då såg jag! Högst upp i toppen fanns två (!) äpplen kvar och det var dom hon kände med sin fantastiska näsa.  Jag plockade givetvis ner dom och vi tog ett varsitt. Ett lönande resultat av en fungerande kommunikation *L*

 

Kollega-kommunikation:

Jag är så glad att nu ha ett nätverk av kloka hundkollegor runtom i landet. Tidigare har min instruktörs/dressörroll varit lite "ensam" Därför är det så berikande att nu  kunna dela teorier , metoder och tankar med er andra "därute" .  Alla är kloka kvinnor (även på andra områden)....och många har namn som börjar på M!

Maria, Mia, Marina, Matilda......få se vad är det jag heter nu då?? Jo, Mija!!

ALLT GOTT TILL ER TJEJER!

 

Marknadskommunikation:

Reklam, är sällan bra......Men vem fan har kommit på att  lansera begreppet i Alwaysreklamen:  "Have a happy period" ???!!! Idiotiskt är ju bara förnamnet....Det kan bara inte vara en kvinna som har gjort det.

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)